20 augustus 2023

Oh bah, mijn hond eet poep!

Waarom eten honden poep? 

Je ziet of hoort weleens dat honden graag poep eten. Of misschien eet jouw eigen hond weleens een keuteltje hier of daar of... als hij de kans krijgt, werkt hij het halve hondenveld naar binnen. De ene hond houdt het op de keutels van klein of groot wild en kattenpoep, andere honden doen zich tegoed aan poep van andere honden. En mensenpoep is blijkbaar voor bijna iedere hond een lekkernij. Gatsie!


Wij kunnen ons er niets bij voorstellen, we vinden dit erg vies. We hebben er zelfs een chique woord voor: coprofagie. Maar waarom eten honden eigenlijk poep? We weten het niet precies, maar onderzoek geeft een aantal mogelijkheden:


Evolutionaire redenen: De vroege honden, nakomelingen van een inmiddels uitgestorven, tammer wordende wolvensoort, waren afval-eters en menselijke uitwerpselen werden als een belangrijke, eiwitrijke voedselbron gebruikt. Deze bevinding wordt ondersteund door recente studies uit verschillende regio's, waaronder Ethiopië, Zimbabwe en de Filippijnen, die aantoonden dat vrij rondlopende honden vaak menselijke uitwerpselen eten. De mogelijke rol van menselijke uitwerpselen in de evolutie van honden roept nog veel vragen op. Er is verder onderzoek nodig om deze te beantwoorden, maar het zou dus kunnen zijn dat honden poep eten, omdat dat gewoon in het (natuurlijke) dagelijkse menu hoort. Uit meerdere onderzoeken komt naar voren, dat het heel normaal is/was, dat honden poep eten. Zowel van andere dieren, als van mensen. 

 

Honger: De meest voorkomende redenen dat een hond (eigen) ontlasting eet, zijn honger en vraatzucht. Honden die op dieet zijn en trek hebben zullen alles wat ze kunnen vinden opeten. Daarom eten ze niet alleen de poep van andere dieren en mensen, maar eventueel ook van zichzelf en van soortgenoten. Ook gecastreerde honden hebben vaak meer honger en kunnen poep gaan eten, na hun castratie. (Ook bij teven heet het oorspronkelijk castratie, maar we noemen het vaak sterilisatie.)

 

Smaak: Voor veel honden is de smaak van uitwerpselen gewoon aantrekkelijk, vooral als de ontlasting resten van voedsel bevat. Je ziet ook vaak dat honden wel voorkeur hebben en niet élke willekeurige drol naar binnen werken.

 

Moederlijke instincten: Teefjes likken de ontlasting van hun pups om hun nest schoon te houden en om hun pups te stimuleren om zich te ontlasten. Pups kunnen dit gedrag ook nadoen en het kan een gewoonte worden.

 

Verveling of angst: Honden die veel alleen zijn, zich vervelen of angstig zijn, kunnen soms uitwerpselen eten als een vorm van afleiding of als een copingmechanisme (de manier van omgaan met problemen en/of stress).

 

Aandacht zoeken: Als een hond merkt dat hij aandacht (ook negatieve) krijgt wanneer hij poep eet, kan hij doorgaan met het gedrag om die reactie van zijn eigenaar te blijven krijgen.

 

Gedrag aangeleerd van andere honden: Als een hond ziet dat een andere hond poep eet, kan hij dit gedrag kopiëren.

 

Voedingsstoffen: Soms kan het eten van uitwerpselen wijzen op een tekort aan bepaalde voedingsstoffen of enzymen in het dieet van de hond. Dat zal bij de meeste huishonden in Nederland en de rest van de moderne Westerse wereld echter niet snel het geval zijn, omdat het hondenvoer aan bepaalde voorwaarden moet voldoen.

 

Medische problemen: Sommige gezondheidsproblemen, zoals enzymdeficiënties, pancreasproblemen of parasieten, kunnen ervoor zorgen dat honden ontlasting eten.

 

Als een hond regelmatig poep eet, is het belangrijk om met een dierenarts te praten om medische problemen uit te sluiten. Daarnaast kunnen aanpassingen in het dieet, gedragstraining, het schoonhouden van de leefomgeving en op plekken wandelen waar minder poep ligt helpen om het gedrag te verminderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten