10 augustus 2023

Waarom rollen honden op de grond? Let op: er kan een medische oorzaak zijn!

Honden rollen vaak op de grond om verschillende redenen, afhankelijk van de situatie en hun individuele gedrag. 


Mogelijke redenen waarom honden dit gedrag vertonen zijn:

Geurinformatie verzamelen: Honden hebben een zeer goed ontwikkeld reukvermogen. Door op geurende plekken, zoals gras, bladeren of zelfs poep te rollen, kunnen ze geurinformatie verzamelen. Deze geuren kunnen hen vertellen over andere dieren, territoriummarkeringen en zelfs mogelijke voedselbronnen.
 
Maskeren van eigen geur: In sommige gevallen kunnen honden ook rollen om hun eigen geur te maskeren. Dit gedrag kan teruggaan tot hun voorouders, die mogelijk geuren van jagers of roofdieren wilden verbergen, om beter te kunnen jagen of onopgemerkt te blijven.
 
Spel en sociaal gedrag: Honden rollen soms tijdens spelmomenten, vooral met andere honden of zelfs met mensen. Dit kan een vorm van communicatie zijn, zoals aangeven dat ze willen stoeien of spelen.
 
Markeren van geur: Het rollen in geuren kan ook dienen als een manier voor honden om die geur aan zichzelf over te brengen. Dit gedrag kan een manier zijn om informatie over hun omgeving door te geven aan andere honden of dieren.
 
Instinctief gedrag: Sommige experts suggereren dat het rollen van honden mogelijk teruggaat tot instinctief gedrag dat geassocieerd wordt met het wrijven van geuren op hun vacht om zichzelf te camoufleren of om zich aan te passen aan verschillende omgevingen.
 
Jeuk of comfort: Maar let op! Honden kunnen ook rollen om jeukende plekken te bereiken waar ze met hun poten niet goed bij kunnen. Soms kan het wrijven tegen de grond of gras hen verlichting bieden. Dit gedrag kan ook een vorm van comfort zijn, vergelijkbaar met hoe mensen zich kunnen uitrekken of krabben om ongemak te verlichten. In mijn uitlaatservice zijn er meerdere honden die veelvuldig op de grond rollen en dan niet tijdens bijvoorbeeld spelmomenten. Toevallig (of juist niet?) zijn dit vooral de honden waarvan bekend is, dat zij allergieën hebben. Dit kan te maken hebben met een voedingsallergie, maar ook met een omgevingsallergie.
 
Het rollen van honden op de grond heeft niet altijd een duidelijke en eenduidige reden. Het gedrag kan variëren van hond tot hond en kan afhangen van hun individuele persoonlijkheid, omgevingsfactoren en eerdere ervaringen.

 

Als je merkt dat je hond dit gedrag plotseling vaak vertoont en dit niet normaal voor hen is, kan het verstandig zijn om een dierenarts te raadplegen om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten. Ook bij honden die dit al langere tijd doen en je kunt het niet linken aan situaties die met geur of spel te maken hebben, dan is verder onderzoek erg belangrijk voor het welzijn van je hond.


Op de foto's zie je de honden uit mijn uitlaatservice, die veelvuldig rollen tijdens de wandelingen en waarvan bekend is, dat zij een allergie hebben.Geen opmerkingen:

Een reactie posten