22 juli 2023

Bekentenis

Als je een pup in huis haalt, is dat eigenlijk een heel traumatische gebeurtenis voor je pup. Je haalt hem (of haar) weg bij alles wat hij kent, alles wat veilig is. Je haalt hem weg bij zijn moeder, broertjes en zusjes en de mensen waar hij de eerste 8 weken woonde. Natuurlijk ben jij, als nieuwe eigenaar, lief en zorgzaam, maar het is nu eenmaal een feit dat je een getraumatiseerde pup hebt de eerste dagen. Het is dan ook nogal wreed om hem de eerste dagen/weken direct veel alleen te laten én hem 's nachts meteen helemaal alleen in de bench laten slapen is ook wel erg cru. Wie een beetje gevoel in zich heeft, zal hier dan ook over nadenken en dat lieve, kleine pupje niet direct 'aan z'n lot overlaten'.

De meeste mensen laten hun pup vanaf de eerste nacht meteen in de bench slapen, om de pup z.s.m. te laten wennen aan de nieuwe slaapplek. Veel mensen slapen die eerste nachten op een matras in de woonkamer, naast de bench of slapen op de bank. Dat is voor een pup al best heel fijn. Je mag natuurlijk ook de bench in de nacht bij je bed zetten. Dan is je pup lekker dichtbij jou en je slaapt zelf gewoon fijn in je eigen bed.
Zelf doe ik het nog anders, alleen vertel ik dit maar zelden aan mijn puppyklanten, omdat ik wéét hoe er meestal gereageerd wordt. ;)

Maar hier is dan mijn BEKENTENIS: onze pups slapen de eerste paar weken... bij ons in bed. Ja, je leest het goed: bij ons IN BED. En nee, wij hebben verder nooit honden in bed en ik heb graag een schoon en fris bed. Pups slapen in het nest allemaal tegen elkaar aan en over elkaar heen. Ze hebben elkaars lichaamswarmte nodig, ze slapen juist goed als ze elkaar voelen, als ze elkaars über-lieve slaap-kreun-geluidjes horen, als ze elkaars hartslagje horen. Honden zijn sociale slapers en slapen dus het beste als ze samen met anderen kunnen slapen.

Wanneer onze pups uit het nest komen, bij ons komen wonen en dus meteen alleen in de bench moeten slapen, hebben ze het daar best moeilijk mee. Er zijn gelukkig veel pups die zich snel aanpassen, maar ook veel pups waarbij het aardig wat tijd en moeite kost voor ze zich okay voelen met helemaal alleen slapen. Natuurlijk kun je een warmtezak in de bench leggen en een zachte grote knuffel. Alle beetjes helpen. Er bestaan zelfs 'Snuggle Puppies', dat zijn knuffels waar een warmtezakje in zit én het heeft een hartslagje.

Toch maak ik het graag nóg fijner voor onze nieuwe pup en tegelijkertijd óók voor onszelf, want zowel de pup als wij slapen die eerste nachten als roosjes in ons grote bed. We leggen voor de zekerheid tussen ons in een opgevouwen waterdichte matrasbeschermer onderop, met daar bovenop lekkere zachte (fleece-)dekentjes. Na het laatste avondplasje buiten gaan we naar boven en leggen ons nieuwe puppenkind op het speciale plekje in ons bed. Om de beurt maken we ons klaar voor bed (dat kun je ook voor die tijd doen natuurlijk), terwijl de ander ervoor zorgt dat de pup op het bed blijft. Natuurlijk wordt er eerst even een beetje gesnuffeld en over het bed gelopen, maar al vlot zeggen we dat de pup op de dekentjes moet gaan liggen en zodra mijn man en ik beiden aan een kant van de pup liggen, duurt het niet lang of we zijn alle drie in diepe slaap.

Het is nog nooit voorgekomen dat we 's nachts uit bed moesten en er is nog nooit in bed geplast! Sterker nog: we maken meteen normale nachten en hoeven 's morgens ook niet naar beneden te sprinten om een ongelukje te voorkomen. Eén van ons schiet wat kleding aan, neemt de pup op de arm mee naar beneden en laat de pup plassen en poepen en we beginnen aan de dag.

Zo doen wij dat de eerste twee weken. In die weken heb je overdag de tijd en gelegenheid om je pup rustig aan de bench te laten wennen. Zodra overdag het slapen in de bench goed gaat, is het geen enkel probleem om je pup dan daarna 's nachts ook in de bench te laten slapen. Inmiddels heb je al een fijne band opgebouwd met je pup, mist hij zijn vorige huis en familie niet meer, kent hij de 'ins en outs' van zijn nieuwe woonplek, is hij gewend aan de geurtjes, stemmen, gewoontes en regels bij zijn nieuwe familie, heeft hij geleerd om op jou te kunnen vertrouwen en is slapen overdag in de bench iets heel gewoons geworden. Bij ons is het dan ook nog niet voorgekomen, dat de overgang van slapen bij ons in bed naar de nacht doorbrengen in de bench beneden een probleem opleverde. Wat een fijne start voor een pup én voor ons, want gebroken nachten kennen wij dan ook niet.

Even praktisch:

  • Nee, je bed gaat niet helemaal naar hond ruiken, want je pup slaapt op zijn eigen dekentjes.
  • Ja, de dekentjes ruiken na een paar nachten sterk naar puppy, maar verschonen kan wanneer je maar wilt.
  • Nee, we laten de pup niet boven gezellig rondlopen en de boel verkennen, want we willen niet dat onze honden later de trap oplopen om bij ons te kunnen komen. Dat is niet goed voor hun gestel. We laten ze dus niet wennen aan het boven zijn.
  • Nee, onze honden slapen daarna nooit meer bij ons op bed. Dat is alleen weggelegd voor de eerste paar weken.
  • Ja, om te voorkomen dat onze pups toch op onderzoek willen gaan, hebben we de eerste weken een traphekje voor de trap.

Voor al die mensen die het vies lijkt, een pup in bed: weet je eigenlijk wel hoe fijn het voelt, zo'n warm lijfje naast je, die lieve slaap-kreun-geluidjes in je oren en die zachte lik over je neus in de ochtend? En je hebt in no-time een goede band opgebouwd met je puppenkind! 

Tip voor mensen die alleen slapen, maar toch hun pup in bed willen: zet één kant af met bijvoorbeeld een droogrek o.i.d. Met Lumi sliep ik de eerste 5 nachten helemaal alleen, omdat mijn man voor zijn werk naar het buitenland was. Lumi en ik sliepen heerlijk samen! Op de foto zie je hoe het er op onze eerste ochtend samen uitzag. Na ruim twee weken sliep ze voor het eerst beneden in de bench. Ze piepte één keer kort en viel daarna in slaap tot de volgende ochtend.
Nog een tip: heb je een piepklein pupje van een klein ras en ben je bang dat je erop gaat liggen ‘s nachts? Je kunt ook meer een nestje met randen maken of een doos gebruiken met aan jouw kant een lager gemaakte rand. Zo houd je het veilig voor de heel kleine exemplaartjes.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten